A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Попільнянської селищної ради

Свято Андрія в Попільнянському ЗДО «Чебурашка»

Дата: 13.12.2021 15:50
Кількість переглядів: 37

    

 

Свято Андрія Первозванного – це не тільки релігійне свято, але й народне. Люди вважають, що ніч з 12 на 13 грудня наповнена чарами. Це свято з'явилося дуже давно, багато традицій Дня Андрія Первозванного вже забуті, але деякі все ще актуальні.

     Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях Києва. Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народні традиції, звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: гадання на майбутню долю, заклинання та ворожіння.

     В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Свято Андрія є святом молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя. За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12 на 13 грудня ворожили.

     Вже гарою традицією стали Андрієвські вечорниці у Попільнянському закладі дошкільної освіти «Чебурашка», де 13 грудня 2021 року відбулося свято Андрія, в якому брали участь діти старших груп. Український народ святкує це свято з давніх-давен. У свято на честь апостола Андрія вітають з іменинами всіх чоловіків на ім’я Андрій. А ще у народі цього дня святкували дуже давнє свято Калити. Діти співали пісні, грали у народні ігри, водили хороводи. Дітям дуже спододобалося це свято, вони були дуже задоволені, емоційні, у гарному настрої.


« повернутися

Вхід для адміністратора